Pirkanmaan maakuntahallitus ja maakuntauudistuksen poliittinen ohjausryhmä ovat kokoonpanoltaan yhteneväiset sillä pienellä erolla, että olemme sopineet maakuntauudistuksen poliittisessa ohjausryhmässä olevan kaikkien eduskuntapuolueiden edustaja vähintään läsnäolo- ja puheoikeudella, vaikka varsinaista jäsentä ei olisikaan. Kristillisdemokraateilla ei ole varsinaista jäsentä, mutta heidän edustajansa osallistuu kokouksiin ilman äänioikeuttta. Tällä vahvistetaan tiedonkulkua kaikkiin eduskuntapuolueisiin. Toimielimet kokoontuvat aina samana päivänä.
Seuraavat kokoukset ovat maanantaina 20.11. Tässä hieman ennakkomietteitä esityslistojen tärkeimmistä asioista.
Maakuntahallitus
Lausunto Lempäälän strategisen yleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta
Esityksen mukaan Pirkanmaan liitto puoltaa Lempäälän strategisen yleiskaavatyön jatkamista ja painottaa valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja Pirkanmaan keskeisten kehittämistavoitteiden linjauksia, kuten pääradan kasvukäytävän huomioimista, Sääksjärven ja asemanseudun tiivistämistä, kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen edellytysten parantamista, luonto-, maisema- ja kulttuuriympäristöarvojen merkitystä ja kuntien välistä yhteistyötä. Minun silmääni vaikuttaa siltä, että Lempäälän kehityssuunta on hyvä. Kunnassa ollaan hiljalleen toipumassa Ideaparkin aiheuttamasta keskustan ja Sääksjärven alueiden kehityksen pysähtymisestä. Hyvä suunta, jota Pirkanmaan liitto tukee.
Läntisen Suomen maakuntien yhteinen “Päärata plus” -kehittämisesitys
Läntisen Suomen kuusi maakunta jättävät yhdessä pääradan ja siihen Tampereella liittyvien ratojen yhteisen kehittämisselvityksen. Pääajatus on se, että Porista, Jyväskylästä, Vaasasta ja Seinäjoelta pitäisi päästä tunnissa Tampereelle ja Tampereelta tunnissa Helsinkiin. Hankkeella on paljon enemmän pohjaa ja vaikuttavuutta koko Suomeen kuin Varsinaissuomen lanseeraamalla Tunnin junalla Turusta Helsinkiin. Tätä hanketta on lobattu jo kauan ja on hyvä, että kuusi maakuntaa ajaa sitä nyt yhdessä. Myös suora yhteys Tampereelta sekä Helsinki-Vantaalle että Pietariin ovat tärkeitä tavoitteita kaikille Länsi-Suomen maakunnille. Linkki esitykseen.
Maakuntaohjelman hyväksyminen
Pirkanmaan maakuntaohjelman luonnos on mennyt hyvään suuntaan. Ilmastonmuutokseen vaikuttaminen ja ympäristöarvot nousevat uudessa luonnoksessa aiempaa paremmin esiin. Ohjelmaluonnos kokoaa hyvin yhteen Pirkanmaan tahtotilan. Maakuntaohjelma hyväksytään maakuntavaltuustossa 4.12. Linkki ohjelmaan.
Maakuntauudistuksen poliittinen ohjausryhmä
Valinnanvapauslakiluonnos ja lausunnon antaminen sekä valinnanvapauskokeilujen rahoitushakuun osallistuminen
Esityksen mukaan Pirkanmaan liitto antaa lausunnon valinnanvapauslaista. Lausunto ei kuitenkaan ole vielä valmis ja siksi päätösesityksen se hyväksyttäisiin 1.12. maakuntauudistuksen johtoryhmässä, koska sen aikaraja on 15.12. ja maakuntauudistuksen poliittinen ohjausryhmä kokoontuu aikataulun mukaan vasta 18.12. Minusta tämä päätösesitys on ongelmallinen, sillä maakuntauudistuksen johtoryhmä koostuu lähinnä luovuttavien organisaatioiden kuten kuntien, sairaanhoitopiirin, Ely-keskuksen ja henkilöstöjärjestöjen nimeämistä henkilöistä. He siis lausuisivat suoraan omiin työtehtäviinsä ja -paikkoihinsa liittyvästä lakiluonnoksesta Pirkamaan liiton nimissä. Minusta olisi syytä pitää ylimääräinen kokous, että lauusunto tulisi asianmukaisesti käsiteltyä.
Päätösesitys valinnanvapauskokeilujen rahoitushakuihin osallistumisesta on hyvä.
Tarkoituksenmukaisuusarvio Tampereen kaupungin Kaupin hyvinvointikeskuksesta
Tampereen kaupunki hakee Sosiaali- ja teveysministeriöltä poikkeuslupaa noin 40 000 väestöpohjaa palvelemaan suunnitellulle Kaupin hyvinvointikeskukselle, joka korvaisi nykyisen 33 000 väestöpohjan Tammelakeskuksen terveysaseman. Poikkeuslupa tarvitaan, koska laki kuntien ja kuntayhtymien eräiden oikeustoimien väliaikaisesta rajoittamisesta sosiaali- ja terveydenhuollossa (548/2016, myöhemmin rajoittamislaki) rajoittaa kuntien oikeutta rakentaa sotekiinteistöjä. Laki tuli voimaan 1.7.2016 ja se on määräaikainen 31.12.2019 saakka.
Hanke on tarpeellinen ja se osaltaan vahvistaa Kaupin kampuksen kehittymistä kansainväliseksi terveysalan osaamiskeskittymäksi ja parantaa erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhoidon yhteistyötä. Päätösesitys on, että Pirkanmaan liitto puoltaa Kaupin hyvinvointikeskuksen toteuttamista suunnitelman mukaan. Linkki Kaupin hyvinvointikeskusken poikkeuslupa-asiakirjoihin.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.