Valtuustoaloite 17.9. 2018:
Kuha on yksi merkittävimmistä saaliskaloista sekä ammattikalastajille, kalastusmatkailulle että kotitarvekalastajille. Suomessa vesialueen omistajalla on suuri valta ja vastuu päättää vesialueensa käytön rajoituksista, sillä laki sallii vesialueen omistajille vapauksia päättää alueen käytön yksityiskohdista, kuten verkkojen silmäkoosta ja kalojen alamitoista. Kuhan lain määräämä uusi alamitta on 42 cm, mutta on tavallista, että vesialueen omistaja määrää korkeampia alamittoja. Tampereen vesialueilla näin ei ole tehty, vaikka syytä olisi. Esimerkiksi Pyhäjärven pohjoisosissa vain noin 40% alamitan juuri ylittävistä kuhista on ehtinyt saavuttaa sukukypsyyden. Tämä käy ilmi Kokemäenjoen vesistönsuojeluyhdistyksen tutkimuksesta vuodelta 2017. Alamitaksi olisi siksi syytä määrätä 45 cm.
Lähde: Ari Westermark 18.5.2017 www.kvvy.fi
Tampereen kaupungin vesialueilla on käytetty verkkokalastuksen osalta 45mm silmäkoko-
rajoitusta. Nykyinen silmäkoon rajoitus tarkoittaa sitä, että saaliskalojen keskikoko on suunnilleen sama kuin alamitta (ks. kuva alla) ja iso osa verkkosaaliiksi joutuvista kuhista ei ole saavuttanut vielä sukukypsyyttä ja päässyt jatkamaan sukuaan. Nykyinen silmäkokorajoitus ei takaa vesistöjen hyvää kuhatuottoa. Vasta 55 mm silmäkokorajoitus takaisi sen, että suurin osa verkkoon joutuvista kaloista ylittäisi alamitan ja pääosa kuhista pääsisi lisääntymään vähintään kerran ennen saaliiksi joutumista.
Lisäksi Näsijärvellä ja Pyhäjärvellä suoritetaan taimenen luonnonkannan palautusta useisiin virtavesikohteisiin, joten taimenen kasvu kutukokoon asti on turvattava. Verkkojen isompi silmäkoko auttaisi myös taimenta.
Silmäkokorajoituksen ja alamitan nosto takaisivat kuhien luontaisen lisääntymisen lisäksi kuhasaaliin kasvamisen. Hyvä esimerkki rajoitusten vaikutuksista on naapurimaastamme Ruotsista. Hjälmaren-järvellä tehty alamitan sekä verkon silmäkoon reilu nosto kolminkertaisti vuosittain saatavan saaliin määrän alle vuosikymmenessä. Tästä seurasi lisää työpaikkoja niin ammattikalastukseen, kalastusmatkailuun kuin kalojen jatkojalostukseen.
Useat Tampereen lähijärvien kalastuskunnat ovat nostaneet kalastuksessa käytettävien verkkojen silmäkokorajoituksen 50 millimetriin. Tästä johtuen Tampereen kaupungin vesialueilla kuhat joutuvat saaliiksi pienempänä kuin muualla. Tämä ei ole kaupungin edun ja maineen mukaista.
Aloitteenani esitän, että:
1) Tampere ottaa edistyksellisen roolin kalakantojen tuoton parantamisessa ja nostaa verkkojen silmäkokorajoituksen kuhapitoisilla vesialueillaan 55 millimetriin, säilyttäen sallittuna alle 27mm silmäkoon niin sanotut muikkuverkot.
2) Kesäaikaan tapahtuvat siian verkkokalastuksen turvaamiseksi määritellään alempi 45 mm silmäkokorajoitus pohjaverkkojen osalta yli 15 metrin syvyisillä alueilla. Talviaikaan rajoituksen pitää olla kuitenkin kaikilla syvyysalueilla 26-54mm, jotta
syvänteissä talvehtivat kuhat eivät joutuisi saaliiksi liian varhain.
3) Tampere nostaa kuhan alamitan 45 senttimetriin vesialueillaan ja ottaa aktiivisen roolin alamitan nostamiseksi koko seudun kalastusalueilla.
Tampere 17.9.2018
Juhana Suoniemi
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.