Eräs päivän isoista poliittista keskustelua herättävistä uutisista on Ylen uutinen pienydivoimaloiden kehityksestä. Näistä on ollut puhetta myös vaalitilaisuuksissa. https://yle.fi/uutiset/3-10712860
Lyhyt vastaus Ylen jutun otsikkoon on: Eivät tule leikkaamaan. Jutun mukaan kaupallinen sovellus on ihan muutaman vuoden päässä. Sanon toivottavasti, sillä lämmityksen ilmastovaikutus on sähköntuotannon päästöjä vaikeampi ratkaistava. Toistaiseksi emme tiedä, mitä tuollaiset tulevat maksamaan, jos niitä jokusen vuoden päästä saa. Hintaa on tällä hetkellä mahdotonta arvioida edes suunnilleen. Luvitus ja riittävä testaaminen voivat myös ottaa aikansa.
Mietitäänpä asiaa hetki. Esimerkiksi Tampereen Sähkölaitoksen tämän hetken (5.4. klo 12.17) kaukolämmönkulutus on noin 247 MW ja kulutusennätys 872 MW. https://www.sahkolaitos.fi/aina-apuna/kulutus-tampereella/
Ylen jutun mukaan modulaarinen ydinvoimala on kapasiteetiltaan “muutamista kymmenistä megawateista enintään kolmeen sataan megawattiin”. Yksi suurin mahdollinen pienvoimala siis riittäisi tuottamaan Tampereen keskiverron huhtikuisen päivän kaukolämmöntarpeen. Talvella voimaloita tarvittaisiin noin kolme, jos kaikki kaukolämpö haluttaisiin tuottaa niillä. Tämä kuvaamaan mittakaavaa.
Kun Olkiluoto 3 joskus valmistuu, sen kapasiteetti on noin viiden pienvoimalan verran ja hinta tulee olemaan jopa noin 10 miljardia. Jos tämän jakaa viidellä tulee summaksi kaksi miljardia. Pienvoimaloiden on luvattu olevan edullisempia, mutta emme tiedä kuinka paljon. Jos hinta per yksikkö olisi vaikka 50% edullisempi eli noin yksi miljardi, olisi pelkästään Tampereella tarvittavan kapasiteetin hinta 3 miljardia. Tämä on toki puhdasta spekulaatiota, koska hinnoista ei ole tietoa, mutta Tampereella tämä tarkoittaisi koko sähkölaitoskonsernin 11 vuoden liikevaihtoa.
Kun tähän epävarmaan yhtälöön lisätään nykyisten lämpölaitosten elinkaari ja niihin tehtyjen investointien kuolettaminen sekä kaukolämpöverkkoon vaadittavat investoinnit, olemme hyvin kaukana kokonaisratkaisusta. Vaikka pienydinvoimala olisi hankittavissa, taloudellisesti kannattava ja lupa- ja kaavakysymykset ratkaistuina, menee vuosikausia, että niitä on merkittäviä määriä tuotannossa.
Voi olla, että pienydinvoimalat tulevat joku päivä olemaan apuna ilmastokriisin ratkaisussa, mutta meillä ei ole varaa odotella ja jättää muut ilmastotoimet odottamaan, ei vaikka konservatiivi kuinka tätä toivoisi. Tarvitsemme järjestelmätason muutoksia. Pitää ryhtyä toimeen, kuten juuri Tampereen Sähkölaitos on tehnytkin esimerkiksi panostamalla geotermiseen energiaan ja hiilinegatiivisiin uusiin tekniikoihin. https://www.sahkolaitos.fi/…/hiedanrannassa-tuotetaan-hiil…/
Tilanne on sama kuin sähköautojen kanssa, ne eivät yksin ratkaise liikenteen päästöongelmia, vaan tarvitaan autoliikenteen kokonaissuoritteen vähentämistä ja helpoiten se käy suosimalla kaupunkiseuduilla kestäviä liikennemuotoja. Yhtä patenttiratkaisua ei ole, kuten ei ole energiantuotannossakaan.
Soundtrack: Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus ja ilmastoangstiklassikko Itku pitkästä ilosta:
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.