Aluevaaleissa valitaan ihmiset päättämään juuri sinun ja läheistesi sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä sekä pelastustoimesta. Kun nykyisin järjestämisvastuu kuuluu kunnille, vuoden 2023 alusta uusi kunnista riippumaton aluevaltuusto vastaa kaikesta tästä. Kunnilla ja kunnanvaltuustoilla ei ole enää päätösvaltaa sosiaali- ja terveyspalveluihin eikä pelastustoimeen. Tavoitteena on kaventaa eroja asukkaiden hyvinvoinnissa ja tehdä kokonaisuudesta mahdollismman tasapuolinen ja demokraattinen. Kunnille jää merkittävä rooli yhteistyökumppanina.
Aluevaaleissa vaalipiirinä on koko Pirkanmaa, joten pirkanmaalaisena voit äänestää ketä tahansa Pirkanmaalla ehdolla olevaa asuinkunnastasi riippumatta. Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022 ja ennakkoäänestys kotimaassa 12.–18.1.2022.
Hyvinvointialueelle tulee siis kunnista riippumaton laaja itsehallinto, jonka tulee kyetä huomioimaan koko maakunnan tilanne ja osata tunnistaa alueelliset merkittävät erot hyvinvoinnissa ja palvelutarpeessa. Esimerkiksi pienissä kunnissa korostuvat ikäihmisten tarpeet ja kaupunkiseuduilla lasten ja nuorten tarpeet. Itsehallintoa ja demokratiaa toki kaventaa se, että hyvinvointialueen rahoitus on suoraan riippuvainen valtion myöntämästä budjetista. Tulopuolta ei voida nyt aloittavalla hyvinvointialueella säätää veroprosentilla, kuten kunnat voivat halutessaan tehdä. Jos siis haluamme parantaa jotakin palvelua, on mietittävä mistä resurssit ja rahoitus otetaan.
Uudistus on valtava, vuosi kuluu nopeasti ja heti tammikuussa 2023 pitää olla paljon valmista. Hyvinvointialueen hallintomalli, muutosstrategia ja palvelulupaus pitää olla valmiina aika nopeasti, puhumattakaan henkilöstön siirrosta, työehtojen yhdenmukaistamisesta tai tietojärjestelmien yhtenäistämisestä. Laadukkaasta valmistelusta huolimatta tässä tulee väkisinkin kiire. Tilanne edellyttää valittavilta aluevaltuutetuilta mahdollisuutta käyttää paljon aikaa ja paneutua.
Valittavan aluevaltuutetun, tai ainakin riittävän monen heistä, on hyvä olla hyvin perillä nyt jo tehdystä valmistelusta ja voimaan astuneesta lainsäädännöstä. Pirkanmaalla alueuudistuksen valmistelu pohjautuu monin osin Sipilän hallituksen maakuntauudistuksen aikana Pirkanmaalla tehtyyn laadukkaaseen valmisteluun. Tottakai moni asia on nyt totetettavassa uudistuksessa erilailla, mutta taustatyötä ja aiemman valmistelun henkilöstöä on voitu hyödyntää laajasti. Työtä on saatu hyvin jatkettua, sillä niin valmistelun henkilöstö että poliittiset luottamushenkilöt ovat monet olleet samoja. Jatkuvuus yksi vahvuuksistamme.
Tämä pitkähkö esipuhe olkoon taustaa sille, miksi olen ehdolla aluevaltuustoon. Olen toiminut nyt yli 12 vuotta merkittävissä maakunnallisissa luottamustehtävissä. Vuonna 2009 aloitin ensimmäisen kauteni maakuntahallituksen jäsenenä, sitten toimin seuraavan vaalikauden maakuntavaltuustoryhmämme puheenjohtajana, vuonna 2017 aloitin jälleen maakuntahallituksessa, tällä kertaa toisena varapuheenjohtajana. Vaalikauden 2017-2021 aikana toimin Pirkanmaan sote- ja maakuntauudistuksen esivalmistelun hallituksen toisena varapuheenjohtajana 2016-2017 ja nyt olen jäsenenä alueuudistuksen poliittisessa seurantaryhmässä. Lisäksi olen toiminut Tampereella kaupunginvaltuutettuna kaksi kautta ja vuodesta 2019 vuoden 2021 vaaleihin myös kaupunginhallituksen jäsenenä. Kokemusta siis on, kuten otsikossa kerroin.
Kokemus ja vuosien varrella syntyneet verkostot ovat hyödyksi erityisesti uudistuksen toimeenpanon ensimmäisinä vuosina, kun kaikki pitää polkaista pystyyn nopeasti, neuvotellen ja kaikkien asukkaiden ja sidosyhmien tarpeet ja näkemykset huomioiden. Monipuolinen kokemus koko maakunnan asioista tulee todella tarpeeseen.
Uuden aluevaltuuston alku tulee olemaan kiireinen ja työntäyteinen. Ensi kevään ja tulevan syksyn aikana työtä riittää ainakin hallintomallin, strategian ja palvelulupausten laittamisessa kuntoon. Pitää tuntea nykytila ja nykyiset käytännöt ja osata silti katsoa tulevaisuuteen ja luopua sellaisista malleista ja käytännöistä, jotka eivät edistä uudistuksen tavoitteiden toteutumista. Olemme luomassa jotakin täysin uutta. Kyky katsoa kauas ja raja-aitojen läpi on välttämätöntä. Minulla tätä kykyä on.
Haluan nostaa tässä muutaman koko uudistuksen onnistumiselle krittisen kysymyksen. Ensimmäiseksi on välttämätöntä saada eri toimialojen ja tasojen välinen siiloutuminen purettua. Työtä on tehtävä paljon aiempaa enemmän moniammatillisesti, yhdessä. Hyvin tärkeää on myös onnistuminen ennaltaehkäisevässä työssä. Iso osa ennaltaehkäisyä jää yhä kuntien vastuulle, mutta esimerkiksi perusterveydenhuoltoon panostaminen taatusti ennaltaehkäisee vakavampia sairauksia ja sosiaalisia ongelmia, kunhan sille annetaan aikaa ja resursseja. Ennaltaehkäisy on ollut vuosikausia poliitikkojen puheissa, mutta vanhan rakenteen sisällä on ollut vaikea saada aikaan parannuksia. Nyt meillä on tilaisuus tehdä jotakin aivan uutta. Kolmantena on henkilöstön työehdot ja riittävyys. sosiaali- ja terveysaloilla on paljon työvoimapulaa, joka vaatii ratkaisuja. Palkkaus, työolot, työskentelyilmapiiri ja muut sellaiset vaativat aluevaltuustolta vahvaa ohjausta. Neljäntenä on tietojärjestelmien yhteensovittaminen. Kuten monet ovat varmasti lehdistä lukeneet, ei nyt myönnetty rahoitus tähän työhön tule riittämään. Edunvalvontatyötä siis riittää heti alkuun.
Valittavalle aluevaltuutetulle on suureksi eduksi, jos hänellä on motivaatiota, laaja-alaisuutta, kykyä katsoa tulevaisuuteen, halua ajatella koko maakunnan etua, kokemusta, verkostoja ja ennen kaikkea aikaa. Motivaatiota, kokemusta ja verkostoja minulla tällaisena reilusti yli vuosikymmenen palvelleena “maakunnan miehenä” on. Olen myös sopinut yhtiökumppanini kanssa siitä, että voin panostaa aluevaltuustotyöhön tosissani.
Sinulta, parahin äänioikeutettu, pyydän ääntäsi. Lupaan tehdä parhaani, että olisin äänesi arvoinen. Edellytykset ja terveyskeskuslääkärinä työskentelevän vaimoni tuki minulla jo on. Kampanjaan minulla ei tällä kertaa ole käytettävissä paljoakaan omia varoja, joten myös lahjoitukset ovat tervetulleita.
Lahjoittaa voit tästä linkistä.
Pirkanmaan vihreiden vaaliohjelma.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.