Alkuun onnittelut sekä Pyrinnölle odotetusta finaalipaikasta, Ilvekselle sunnuntain huikeasta 4-1 kotivoitosta Tammelassa, Ilves-Kissoille 0-1 yllättävästä vierasvoitosta Turussa ja Ilveksen naisille lauantaisesta hienosta Suomen Cupin välierävoitosta. Hyvä Tampere!
Sitten varsinaiseen asiaan. Vaalirahoitus nousi taas viime viikolla keskusteluun, kun Antti Rinne valittiin SDP:n puheenjohtajaksi. Rinne oli saanut merkittävää tukea puheenjohtajakisaan mm. Metalliliitolta, kuten tästä HS:n helmikuisesta uutisesta ilmenee. Ammattiyhdistys tukee vasemmistopuolueita muutenkin vuosittain merkittävillä summilla ja tämä on ainakin demarien mielestä ihan ok. Näin on vaikka aika moni liittojen jäsen äänestää ja kannattaa ihan muita puolueita, kuten vaikkapa perussuomalaista, vihreitä tai on täysin sitoutumattomia. Kepun vaalirahoitussotkut on raastupia myöden koluttu ja vaalitukea jakavat tietysti myös elinkeinoelämän toimijat ja erilaiset säätiöt, jotka on tähän tarkoitukseen perustettu. Yhteensä näissä etujärjestöjen tuissa puhutaan sadoista tuhansista euroista, joilla vanhat puolueet voivat ostaa itselleen näkyvyyttä.
Tämä sinänsä laillinen, mutta minusta melkoisen kyseenalainen demokratian osa-alue liittyy Eurovaaleihin siten, että kaikilla puolueilla ei tällaista perusrahoitusta ole. Tämän vuoksi on tärkeätä auttaa tiukemmilla olevia ehdokkaita heidän vaalityössään. Menestys Eurovaaleissa vaatii kuukausien työn ja omistautumisen. Tämä edellyttää joko omia säästöjä tai ulkopuolista tukea. Ja oikeudenmukaisempi Eurooppa ja eurooppalaiset tarvitsevat poliitikkoja, joilla ei ole liian vahvoja taloudellisia riippuvuussuhteita etujärjestöihin.
Tuki voi olla myös muuta, kuin rahaa. Se voi olla tukitapahtuman järjestäminen omassa kunnassa tai vaikkapa kotonaan, se voi olla julkinen tuen ilmaus tai se voi olla osallistuminen jonkun muun järjestämään tilaisuuteen. Kaikkein helpoiten voi ollaa avuksi, jos kertoo kavereilleen, että minä olen mukana tukemassa ehdokastani Oras Tynkkystä, tai ketä nyt satut tukemaankin. Tämän voi tehdä sosiaalisessa mediassa, paikallislehden yleisönosastossa (riippuen lehden toimituspolitiikasta) tai vaikka soittamalla tutuille ihmisille. Eivät he sellaisesta pahastu.
Jos et halua olla näkyvästi mukana, voit lahjoittaa pienen summan toivomallesi ehdokkaalle, kuten minä olen tehnyt kahdelle ehdokkaalle: kansanedustaja Oras Tynkkyselle ja "leipäjonotutkija" Maria Ohisalolle. Luotan heihin molempiin osaavina ja yli puoluerajojen pidettyinä henkilöinä. Tukeasi arvostetaan ja pienikin summa on suureksi avuksi. Kannattaa muistaa, että Obama pääsi presidentiksi juuri pienlahjoitusten siivittämänä. Toimi siis jo tänään.
Linkit lahjoitussivuille: