Kasityöolutta bulkin sijaan

Maanantai 27.5.2013 klo 21:52 – Juhana

Vihreät hyväksyivät puoluekokouksessaan 26.5. tamperelaisten yhdistysten aloitteen, jossa halutaan sallia pienpanimoiden suoramyynti ja ravintoloiden ulosmyynti viinien ja miedompien juomien osalta. Aloite on kerännyt hyvin mediahuomiota mm. Hesarissa, Aamulehdessä, Iltasanomissa jne.

Lienee syytä perustella hieman aloitteen taustoja. Nykyisessä alkoholipolitiikassamme on kaksi hyvää tavoitetta: haittojen vähentäminen ja verotulojen kerääminen. Haittoja on vähennetty nostamalla hintoja, rajoittamalla saatavuutta ja puuttumalla mainontaan. Verotuloja hankittu pitämällä veroaste niin korkeana, kuin ulkomaantuonnin asettamissa rajoissa on ollut mahdollista. Tätä kaikkea on kontrolloitu jälleenmyynnin monopolilla.

Tässä pelissä on unohtunut paitsi suomalainen työ niin myös laatukriteerit. Alkoholipolitiikkamme takia Suomessa juodaan keskiolutta, jonka meille tuottavat monikansallisesti omistetut yhtiöt. Suurista ainoastaan Olvi on kotimaisessa omistuksessa oleva olutmerkki. Pienillä laatupanimoilla on vain yksi jakelukanava, ravintolat. Niiden pääsy Alkon hyllylle on käytännössä mahdotonta, kuten Alkon ostosuunnitelmaan tutustuva voi huomata. Samojen ostosuunnitelmien takia myös monet ulkomaiset pienet laatutuottajat jäävät satunnaisten matkailijoiden iloksi tai valistuneiden pienmaahantuojien ja harvojen ravintoloiden valikoimiin.

Alkoholihaittojen vähentäminen on tärkeätä, mutta ei niitä vähennetä sillä, että pidetään tuotteiden laatu alhaalla suosimalla bulkkitavaraa perusteettomilla rajoituksilla tai monopoliyhtiön tiukoilla ostokriteereillä. Alkoholihaittoja ei myöskään estetä sillä, että pienpanimot eivät saa myydä kalliita ja huolella tehtyjä tuotteitaan muualla kuin erikoistuneissa ravintoloissa. Erityisen räikeä epäkohta on pienpanimoille epäreilu viinitilojen ulosmyyntioikeus. Valamon viiniä saamme poiketa ostamassa, mutta Plevnan tai Stadin olutta emme.

Alkoholihaitoille ei ole mitään merkitystä sillä, että ravintolat saavat ulosmyyntioikeuden, siitä ravintoloiden kulurakenne pitää huolen. Ravintolasta ulosmyyty olut tai viini olisi huomattavasti lähikaupan tai alkon hintoja kalliimpi. Aloitteessamme on kyse tuotevalikoiman suuntaamisesta pois peruskeppanasta huolella pantujen laatutuotteiden suuntaan sekä kotimaisen pienpanimoyrittäjyyden tukeminen paikallisena elinkeinona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *