Ankeuttaja! Tuo meidän penkit takaisin!

Lauantai 15.6.2013 klo 15:17 – Juhana

Tampereen Kuninkaankadun kävelykadulla on ollut häiriöitä ja julkista juopottelua. Tätä hillitäkseen kaupunki poistaa kadulta penkkejä, etteivät nämä “ihmisroskiksikin” kutsutut kaupunkilaiset aiheuttaisi häiriötä kadulla ja pilaisi maisemia. Tämän ihmisyyttä halventavan manööverin takana ovat yrittäjät ja konservatiivisemmat poliitikot. Ajattelu ratkaisun taustalla on täysin absurdi; koska jotkut häiriköivät, pitää penkit poistaa. Tästä seuraa tilanteen rauhoittuminen, ja hokkuspokkus koko ongelma on poissa silmistä. Näin kulkee pelokkaan konservatiivin ajatus. Johtopäätöksenä tästä kaikesta on hyvin helposti ankein mahdollinen, kävelykatuja ei kannata rakentaa.

Näin ihmisvihaisesti ei tulisi kaupungissamme toimia. Myös paihdeongelmaiset ovat tervetulleita minun kävelykadulleni. Metelöintiin ja muuhun hölmöilyyn voidaan tarvittaessa puuttua sekä järjestyslain että sosiaalipolitiikan suomilla keinoilla. Esimerkki sosiaalipolitiikan keinoista on uusi suosituksi osoittautunut Huoltsu, jossa päihdeongelmaiset saavat turvallisesti olla päissään, syödä, levätä ja pestä vaatteitaan. Huoltsu on jo rauhoittanut keskustan ilmapiiriä, ja kaikki osapuolet ovat olleet tyytyväisiä.

Nykyisiltä kävelykaduiltamme puuttuu elämä. Ne ovat ankeita. Kävelykaduillamme on tavaratalojen pitkiä sivuseiniä, pankkeja ja loputtomasti jakeluautoja sekä tonttiliikennettä. Näiden sijaan pitäisi olla kahviloita, ravintoloita, baareja, skeittaajia, istuskelijoita, soittajia, koripalloilua, lautapelaajia, mitä vaan. Ennemmin pitäisi lisätä kävelykatuja ja tehdä niistä nimenomaan istuskelukatuja, joilla ihmiset voivat viettää aikaa, pelailla, istuskella, katsella ohikulkijoita ja viihtyä, myös humalassa.

Mutta ei, ankeuttajat estävät kehittämästä kävelykatuja. Penkkejä vaaditaan pois, mutta jakeluautoille ei olla valmiita laittamaan aikarajoja, örveltäjistä ollaan huolissaan, mutta ei silti olla valmiita sallimaan mukavaa anniskeluravintolaa terasseineen, kaikki liikkeet menevät kiinni viimeistään kuudelta, myös kesällä jne. Lapsetkin häädetään skeittaamasta ja leikkimästä, sillä siitä tulee melua. Ei tällainen ole kaupunkia.

Asenteiden muuttaminen ja kaupungin ymmärtäminen erilaisen tekemisen sallivaksi ja mahdollistavaksi kestää pitkään, mutta nyt olisi helppo aloittaa tuomalla ne penkit takaisin. Nyt heti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *