Valtuustoaloite Santalahden ainutlaatuisten graffitikeskittymän dokumetoinnista ja säilyttämiseksi osana alueen historiaa

Valtuustoaloite 15.2.2016:

Santalahden vanhan teollisuusalueen muuttaminen asuinalueeksi etenee vuosikausien vatuloinnin jälkeen, ja hyvä niin. Kaava on onnistunut kompromissi ja ottaa melko hyvin huomioon vaikean alueen ja naapureiden toiveet.

Santalehdessa on kuitenkin yksi vähälle huomiolle jäänyt merkittävä erityispiirre, graffitit. Samalla kun alueen tulevaa käyttöä ja kaavaa on mietitty ja valmisteltu, on alueen hylättyihin teollisuuskiinteistöihin syntynyt ja kerrostunut vuosien ja jopa vuosikymmenien aikana kenenkään isommin häiritsemättä tai teoksia puhdistamatta mittava graffitinäyttely. Graffiteja on lukuisilta eri ajoilta ja eri tekijöiltä. Santalahden graffitit ovat kansainvälisestikin merkittävä keskittymä. Koska alueella on ollut ”puoliluvallista” tehdä graffiteja, ne ovat saaneet syntyä rauhassa. Vastaavaa ei ehkä koskaan enää pääse syntymään. Sanalla sanoen teokset ovat hienoja, kunhan näkee läpi kaiken ympäröivän romun.

Valtuustoaloitteena esitän, että Santalahden graffitit dokumentoidaan kattavasti ja prosenttitaideperiaatetta hyödyntäen osa teoksista säilytetään julkisissa tiloissa ja katutilassa. Graffteista saisi erinomaisen alueen erityispiirteitä ja lähihistoriaa kuvaavan katutaidenäyttelyn.

Tampere 15.2.2016

Juhana Suoniemi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *