Vihreä voitto: Jäähyväiset Tavaselle

Viime viikolla saimme hyviä ja huonoja uutisia, kun Tampereen kaupunginhallitus käsitteli vuoden 2015 tilinpäätöstä. Huono uutinen on se, että Tampereen tilinpäätös on 38,4 miljoona alijäämäinen (kaupungin tiedote). Alijäämän suuruus johtuu poikkeuksellisen suurista kertaluonteisista eristä (20,8 miljoonaa), työmarkkinatukeen kuluvien summien kasvusta (kasvua 11 miljoonaa) ja valtionosuuksien leikkauksista (9 miljoonaa). Valtionosuudet ovat mitä ovat, mutta työttömyyskuluihin kaupunki voi vaikuttaa nopeastikin investoimalla ja jatkamalla erilaisia kaupunkikehityshankkeita. Huonoihin uutisiin pitää reagoida viimeistään nyt.

Kun sekä yksityiset että julkiset investoinnit ovat olleet vuosia alamaissa ja työttömyys on suurten kaupunkien kärkeä huidellen lähellä 19%, on tärkeätä, että kaupunki investoi. Tärkeimmät vielä päättämättömät kaupunkikehityshankkeet, kuten moderni raitiotie, aseman seudun, tullin ja Tammelan kehityshankkeet sekä Tammelan stadion on syytä saattaa mahdollisimman nopeasti liikkeelle. Näillä kaikilla on suuri merkitys kaupunkimme kehityksessä ja kasvussa. Tarvitsemme lisää kaupunkia kaupunkiin. Tarvitsemme uusia tehokkaan joukkoliikenteen varrella olevia kohtuuhintaisia asuntoja tänne muuttaville. Tarvitsemme laadukkaampaa joukkoliikennettä kattamaan uusien ja nykyisten asukkaiden tarpeet. Tarvitsemme viihtyisää keskustatilaa. Ja tarvitsemme liikunta- ja kulttuurilaitosten kaltaisia ankkuripaikkoja, joista merkittävin uusi kohde lienee Tammelan jalkapallostadion. Kun vielä saisimme taidemuseoiden haasteet ratkaistua; ehkäpä ratapihan päälle rakennettavalta kannelta löytyisi tilaa lätkähallin lisäksi myös merkittävälle taidemuseolle, mene ja tiedä.

Tilinpäätöksen paras uutinen sisältyy huonoihin. Yksi suuren alijäämän tärkeimmistä syistä, Tampereen ja Velkeakosken seutujen tekopohjavesihanke Tavase Oy:n osakepääoman ja lainasaamisen alaskirjaus on kokonaisuutena arvioiden hyvä uutinen. Päätös tarkoittanee sitä, että epäonninen, vai sanoisinko katastrofaalisen huono tekopohjavesihanke ja rahareikä lopetetaan viimein. Toki kyse on politiikasta, jossa voi tapahtua mitä vaan, mutta on vaikea keksiä sellaista tilannetta, että osakaskunnat päättäisivät vielä kerran jatkaa epätoivoista yritystä, joka on vienyt noin 5,8 miljoonaa pelkäästään tamperelaisten rahoja ja pilannut pälkäneläistä soraharjua vuosikausia paikallisten ankarasta vastustuksesta huolimatta. Tavase on ollut paitsi huono investointi myös lähidemokratian ja naapuriyhteistyön heikon hoitamisen surullinen muistomerkki. Tästä huolimatta jotkut ovat ajaneet hanketta kuin metrilakua pyssynpiippuun ja yhtiötä on lisärahoitettu useaan otteeseen, vaikka kaikki omistajakunnat eivät ole lisärahoituksissa mukana olleetkaan.

Nyt, kun Tavasen aika lienee ohi, pitää Tampereen seudulla ratkaista vesihuolto ilman tekopohjavettä. Onneksi Tampereen Vesi on ymmärtänyt Tavasen epävarmuuden jo aikoja sitten, ja investoinut Kaupinojan vedenottamoon. Vesihuoltomme onkin melko hyvällä tolalla, kunhan jätevesien puhdistaminen saataisiin vielä ratkaistua.

Oman puolueeni jauhot ovat Tavasen suhteen kohtuullisen puhtaita. Aikanaan vuonna 2002, kun yhtiöstä päätettiin Tampereen kaupunginhallituksessa, vihreiden Perttu Pesä jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Eriävä mielipide on vahva kokoustekninen toimi, jota käytetään lähinnä silloin, kun on syytä epäillä päätöksen olevan lain vastainen. Tavase ylitti tämän kynnyksen.

Vaikka vihreätkin on välillä ollut pitkin hampain mukana hyväksymässä Tavasen kokeilulaitoksen lisärahoituksia, on kaiken aikaa ollut selvää, että vihreät ei ole hanketta kannattanut. Tästä esimerkkinä Perttu Pesän eriävän mielipiteen lisäksi Vesa Eskolan blogikirjoitus vuodelta 2012, josta käy ilmi, että vihreät Maija Kajan ja Vesa Eskola yhdessä vasemmiston ja KD:n kanssa jättivät kaupunginhallituksessa eriävän mielipiteen Tavasen lisärahoituksesta. Maakuntahallituksen jäsenemme Jarno P. Vastamäki (2005-2008), allekirjoittanut (2009-2012) ja Minna Sorsa (2013- ) ovat aina toimineet johdonmukaisesti harjujen suojelun puolesta. Myös maakuntavaltuustoryhmämme on vaatinut ainutlaatuisia harjujamme suojeltavaksi päättömiltä tekopohjavesihankkeilta.

Kaiken tämän jälkeen toivon todella, että hankeen puuhaväki ymmärtää pyytää pälkäneläisiltä ja osakaskuntien veronmaksajilta nöyrästi anteeksi aiheuttamaansa mielipahaa ja taloudellisia tappioita. Teitä varoitettiin kyllä.

Juhana Suoniemi
Kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuustoryhmän puheenjohtaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *