Tammelan stadionin kaava hyväksytty

Hattutemppu Siltarumpuni etenee. Kuva: Pro Hattutemppu

Tampereen valtuuston kokouksessa päätettiin tänään hyväksyä Tammelan stadionin kaava. Äänestystulos oli selvä 59-8, vaikka lukuisia vastustuspuheenvuoroja kuultiinkin. Vastaan äänestivät perussuomalaiset ja SKP. Nyt, kun on jo muissa yhteyksissä tullut tavaksi kiitellä apulaispormestari Pekka Salmea (sd.) milloin mistäkin, kuten hänen ryhdikkyydestään tuomita lapsiin kohdistunut avoin rasismi maakuntavaltuuston puheenjohtajana ja kovasta työstä Tampereen ratikan valtionosuuden neuvottelussa, jatkan tätä tapaa vielä hieman, ja kiitän Pekkaa lämpimästi tämän raskaan prosessin läpiviemisestä. Jalkapallo ja kaupunkikehitys kiittävät.

Rohkenen ottaa kunnian Tammelan stadionin neuvottelemisesta pormestariohjelmaan. Ilman sitä vääntöä hanke tuskin olisi edennyt tällä valtuustokaudella. Neuvotteluiden jälkeen apulaispormestari Salmi tarttui toimeen ja otti hankkeen omakseen. Hanketta onkin apulaispormestari Salmen johdolla valmisteltu huolella ja osallisia kuullen. Naapureiden näkemyksiä on suunnittelun edetessä huomioitu, vaikka jokaista näkemystä ei sellaisenaan voida toteuttaakaan. Tässäkin kaavassa on paljon vastakkaisia näkemyksiä ja kompromisseja, kuten kaikissa isommissa hankkeissa. Pidän tätä kuitenkin hyvänä kompromissina jalkapalloilun, kuntatalouden, täydennysrakentamistavoitteiden ja lähiympäristön huomioimisen näkökulmista. Valintoja on pitänyt tehdä ja pääosin valinnat ovat minusta hyviä.

Tuleva stadion vastaa hyvin kotoisten liigojen ja divarien sekä lähikoulujen vaatimuksiin, vaikka kaikkia korkeimpia kansainvälisiä vaatimuksia stadion ei täyttäisikään. Tämä on kuitenkin hyvä, sillä laajimmilla kentän ja katsomon turvaetäisyyksillä ja isommilla katsojamäärillä stadionin tunnelma ei nouse kovin korkealle. Nyt saamme kentän lähelle katsomoa ja toivottavasti myös kunnon seisomakatsomot joukkueiden faneille. Ottelutunnelma kiittää.

Hanke vastaa hyvin myös kaupunkikehitystavoitteisiin. Nykyisellään vain kesäisin käytössä oleva stadion muuttuu ympärivuotiseksi paikaksi, jossa pelataan, harjoitetaan liiketoimintaa ja asutaan. Samalla kaupunkikuva kokonaisuutena paranee huomattavasti, kun monotoninen lauta-aita herää eloon ja parkkikenttä muuttuu aukioksi.

Nyt hyväksytty kaava hautaa aiemman suunnitelman purkaa nykyinen stadion, rakentaa tontti täyteen ja tehdä rahoilla uusi stadion Hakametsään. Idea Hakametsästä oli jo syntyessään kokonaisuutena huono, koska jalkapallo kuuluu kaupungin keskelle ja toisaalta nykyisen stadionin tilalle olisi asumista tullut nyt hyväksyttyä kaavaa enemmän. Olisi oikeastaan ollut kiinnostavaa nähdä, miten naapurustossa olisi tähän ikävään suunnitelmaan suhtauduttu. Hakametsäsuunnitelmissa jalkapallon etua vaatineet eivät olisi saaneet lähellekään nyt hyväksytyn veroista stadionia ja lähiympäristöstään huolestuneet olisivat saaneet paljon enemmän rakennusmassaa naapuriinsa. Nyt pitää vielä varmistaa stadionin ja sen ympäristön laadukas toteutus, tämä on kuitenkin vasta kaava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *