Kun lukee kuntien tavoiteohjelmia ja strategioita, esiintyy sana ennaltaehkäisy niissä usein. Joissain kaupungeissa on päästy myös käytännön tasolle. Heinolassa palkattiin vuonna 2013 kymmenen uutta työntekijää lastensuojelun perhetyöhön. Tuloksena oli laadukkaampaa lastensuojelua, kun lastensuojelussa ehdittiin auttamaan riskiperheitä ajoissa. Lastensuojelun vuotuiset kustannukset putosivat 3,5 miljoonasta 2,5 miljoonaan, kun kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä putosi sadasta kuuteenkymmeneen. Kaikki voittivat. Millaiset hyödyt lisäpanostuksilla saataisiinkaan Tampereen kokoisessa kaupungissa?
Tampereella otimme tärkeän askelen viitisen vuotta sitten, kun terveyskeskuksiin palkattiin liikuntaneuvojia. Asiakkaille maksuton palvelu on ollut suosittu ja asiakkaat ovat kokeneet liikuntaneuvonnan auttaneen heitä elämänmuutoksessa. Tällaisia matalan kynnyksen palveluita tarvitaan lisää.
Vuoden 2017 budjettiin kirjattiin esityksestäni parannus ravitsemusterapian saatavuuteen. Nyt tilanne on sellainen, että ravitsemusterapiaan pääsee aiempaa helpommin ja palkatut ravitsemusterapeutit vapauttivat terveydenhoitajien aikaa muuhun työhön. Ravitsemusterapeuttien aika kuluu silti edelleen paljolti sairauksien hoitamiseen, eikä aikaa ennaltaehkäisevään työhön jää. Tämänkin palvelun pitäisi olla matalamman kynnyksen takana.
Monessa suomalaisessa kaupungissa on selvitetty pyöräilyn ja kävelyn edistämiseen tuomia hyötyjä. Helsingissä laskettiin yhden pyöräilyyn sijoitetun euron tulevan kahdeksankertaisena takaisin ja Joensuussa on arvioitu, että pyöräilyn ja kävelyn molempien 20% lisääntyminen toisi yhteensä jopa 10 miljoonan vuosittaiset hyödyt. Myös ympäristönsuojelun yhteydessä mainitsemani ilmansuojelu on tärkeä osa ennaltaehkäisyä.
Kuvaajan lähde THL.
On hämmentävää, miten vähän käytännön toimia ennaltaehkäisyn eteen on tehty. Pyöräilyn ja kävelyn olosuhteiden parantamiseen on saatu aina vain roposia, ravitsemusterapeutteja tai liikuntaneuvojia ei ole tarpeeksi, eikä lastensuojelussa ehditä auttamaan perheitä arjen jaksamisessa. Myös laadukas varhaiskasvatus, koulutus, mielenterveystyö ja huolehtiminen kulttuurista ovat erinomaista ennaltaehkäisyä. Näistäkään ei saa leikata.
Sote-uudistuksessa ennaltaehkäisevä työ on jäämässä kunnille. Kuntavaaleissa ratkaistaan, miten kaupunki panostaa asukkaidensa hyvinvointiin. Päätös on sinun.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.