Pirkanmaa on taas kerran edelläkävijä maakuntien joukossa. Tiistaina 17.11. Pirkanmaan maakuntahallitus hyväksyi Pirkanmaan hiilineutraalitiekartan 2030. Tiekartta viedään tiedoksi maakuntavaltuustolle. Tavoitteena on päästä hiilineutraaliksi koko maakunnan tasolla vuoteen 2030 mennessä. Tiekartta on valmisteltu työkalupakiksi kunnille ja yhteisöille osana Eurooppalaista Canemure-ohjelmaa ja yhteuistyössä Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa. Tämä tiekartta osoittaa, että Pirkanmaa on edelläkävijä myös ilmastokriisin hoidossa. Tiekartta päivitetään vuonna 2023.
Tiekartan kantavina ajatuksina ovat systeeminen muutos sekä reilu ja oikeudenmukainen siirtymä hiilineutraaliuteen. On tärkeätä huomioida, että pelkillä tapoihin ja tottumuksiin vaikuttamalla ei hiilineutraalius onnistu. Kyse on esimerkiksi energiajärjestelmämme, liikennejärjestelmämme ja vaikkapa ruuantuontamme systeemitason muutoksesta. Kokonaisuuteen vaikuttavat luonnollisesti myös markkinat ja valtion ja EU:n toimet, mutta tässä tiekartassa avataan sitä, mitä maakunnat ja kunnat voivat tehdä yhteisen tavoitteen toteuttamiseksi.
Reilu ja oikeudenmukainen siirtymä hiilineutraaliuteen on myös tärkeä näkökulma. Esimerkiksi ydinkaupunkiseudulla ihmisten on helpompi muuttaa tottumuksiaan esimerkiksi liikkumistavan suhteen, mutta kauempana asuvien kohdalla tavoitetta kannattaa edistää vaikkapa matkaketjuilla, liityntäpysäköinnillä ja kulkuneuvojen käyttövoimaparannuksilla. Ruokatuotannon osalta on hyvin tunnistettu, että kun maatilalla tuskaillaan toimeentulon kanssa, on vaikea tehdä tarpeellisiakaan muutoksia tuotantotapoihin. Siirtymä ympäristöä kuormittavasta maataloudesta kestävään tulee tehdä helpoksi ja myös taloudellisesti kannattavaksi. Tämä on ollut jo pitkään myös vihreiden tavoite.
Ohjelma ei silti unohda myös arkisiin toimiin liityviä toimia. Niiden merkitys nopeina ja usein helppoina keinoina edistää hiilineutraaliustavoitetta tunnistetaan.
Kunnilla on hyvin erilaiset valmiudet pyrkimyksissään hiilineutraaliksi. Siksi on erittäin tärkeätä, että Pirkanmaan liitto tarjoaa kunnille eritasoisia työkaluja siirtymisessä kohti hiilineutraaliutta. Kunnilla on myös hyvin erilaiset toimintaympäristöt. Tämä huomioidaan erittäin laadukkaasti valmistellussa tiekartassa hyvin.
Tiekarttaan valitut päästövähennysten pääteemat ovat: 1. Liikenne ja liikkuminen, 2. Energiantuotanto ja energiatehokkuus, 3. Yhdyskuntarakenne ja rakentaminen, 4. Elinkeinoelämän vastuulliset ratkaisut, 5. Maa- ja metsätalous ja 6. Hiilinielut ja kompensointi. Näistä kaiksita teemoista esitellään eritasoisia ja eriaikaisia toimia, joita kunnat ja yhteisöt voivat hyödyntää itsenäisesti oman tarpeensa mukaan.
Työkalut on jaettu kolmeen kategoriaan seuraavan kuvan mukaisesti.
Kokouksessa käsiteltiin myös Pirkanmaan biodiversiteettiohjelman valmistelutilannetta. Luonnon monimuotoisuus kulkee käsi kädessä ilmastotyön kanssa. Valmisteilla oleva biodiversiteettiohjelma on erittäin tärkeä, sillä lajikato on hyvin merkittävä uhka koko sivilisaatiollemme. Joidenkin arvioden mukaan jopa ilmastokriisiä isompi ja etenemisessään salakavalampi.
Lienee kaikille selvää, että maa- ja metsätalous ovat tärkeässä roolissa biodiversiteetin vaalimisessa. On tärkeätä tunnistaa, että viljelymenetelmillä, viljeltävillä lajeilla, lannoituksella, torjunta-aineilla, eläintuotannon tavoilla ja metsänhoidolla on merkittäviä vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen. Tarvitsemme kestävämpiä toimintatapoja, ja myös tämän siirtymän tulee olla reilu ja myös taloudellisesti kannattava.
Kaavoitus, liikenneratkaisut, taajamien viheralueiden hoito ja oikeastaan kaikki ihmistoiminta vaikuttavat myös heikentävästi biodiversiteettiin. On siis hyvin merkittävää miten kuntien ja kaupunkien kasvava asutus ja sen vaatimat liikenneväylät sijoitetaan ja miten paljon ne peittävät luontoa alleen. Kunnat ovat merkittäviä maanomistajia, joten ei ole ollenkaan merkityksetöntä, miten ne maitaan, metsiään ja puistojaan vaalivat ja käyttävät.
Ohjelma on vielä valmisteluvaiheessa, mutta tulee valmistuttuaan olemaan laaja kokonaisuus biodiversiteettityön tavoitteista ja keinoista. Valmistelutyö on ollut laadukasta, ja tämäkin työ on hyvä esimerkki maakunnan liiton työn tarpeellisuudesta. Ohjelma on vielä valmisteluvaiheessa, mutta tulee valmistuttuaan olemaan laaja kokonaisuus biodiversiteettityön tavoitteista ja keinoista.
Tähän kokonaisuuteen liittyen maakuntahallitus käsitteli myös vastauksen vihreiden maakuntavaltuustoaloitteeseen maakunnallisesta joukkoliikennelipusta. Aloitetta kirjoittaessamme tiesimme haasteita olevan, mutta olen positiivisesti yllättynyt, miten laajan ja tasokkaan valmistelutyön Pirkanmaan liitto on tehnyt.
Aloitevastauksesta saa erittäin hyvän kuvan koko Pirkanmaan julkisen liikenteen tilanteesta, toimijoista ja haasteista. Aloitevastaukseen on käyty laajoja keskusteluja eri julkisen liikenteen toimijoiden, kuten ELY:n, VR:n, Nyssen, bussifirmojen, kuntien ja niin edelleen kanssa.
Monen kunnan soisi ottavan oppia siitä, miten hyvin asiallisiin valtuustoaloitteisiin voidaan vastata. Toivottavasti valmistelun tuloksista ja toimijoiden keskusteluista on hyötyä entistä laajemmin kelpaavan joukkoliikennelipun edistämisessä.
Lisää näistä aiheista kannattaa lukea tarkemmin kokouksen pöytäkirjasta https://pirkanmaajulkaisu.ktweb.fi/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?bid=2612
Soundtrack valkovenäläinen Mochat Doma: Sudno
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.