Tällainen kirjoitettiin Jaakkojen kanssa ja Aamulehti julkaisi 13.3.
Cupori oy:n pääluottamusmies ja Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Erno Välimäki (AL 9.3.) puolusti Fennovoiman ydinvoimalahanketta todeten, että hanketta ei saisi kampata ideologisista syistä. Asiaan ei hänestä pitäisi sotkea politiikkaa.
Ajatus siitä, että Fennovoiman ydinvoimaluvassa ei olisi kyse politiikasta, on erikoinen. Fennovoimasta on tullut nimenomaan poliittinen hanke, sillä useimmat taloudellisin perustein investointejaan tarkastelevat teollisuusyritykset ovat jääneet osakasjoukosta pois. Harventuneeseen osakasjoukkoon ovat jääneet jäljelle lähinnä pari teräsyhtiötä, kunnalliset sähköyhtiöt sekä uutena osakkaana tullut Venäjän entinen ydinenergiaministeriö Rosatom.
Mikäli Fennovoiman hanketta tarkastellaan puhtaasti taloudellisin perustein, pitää kysyä, mikä on se Rosatomin ja kunnallisten sähkölaitosten teollisuusyrityksiä parempi tietämys energian hinnan kehityksestä, jolle hankkeen kannattavuusväitteet perustuvat. Markkinaennusteiden mukaan Fennovoiman omakustannushinta, 50 euroa megawattitunnilta, ei tule lunastamaan tuotto-odotuksia tilanteessa jossa markkinat arvioivat sähkön hinnan pysyttelevän noin 40 eurossa megawattitunnilta vielä ensi vuosikymmennelläkin.
Osa pohjoismaista sähkömarkkinaa analysoivista riippumattomista analyytikoista puhuu vieläkin alemmista hintaennusteista. Monet päätöksiä taloudellisin perustein tekevät teollisuuden toimijat ovat vetäneet tästä omat johtopäätöksensä. Haluamme kysyä, millä logiikalla on suomalaisen teollisuuden etu tuottaa kallista energiaa markkinoille, joille naapurimaat dumppaavat ylijäämäsähköä alle Fennovoiman omakustannushinnan?
Kohtuuhintainen energia ja kotimaiset investoinnit ovat tärkeitä suomalaiselle teollisuudelle jatkossakin, ja juuri siksi lisäydinvoimaa ei kannata rakentaa. Fennovoiman alkuperäinen ydinvoimalahanke ajautui alkuperäisten toimijoiden taloudellisen harkinnan jälkeen umpikujaan. Nyt vastuullisten toimijoiden tuleekin varmistaa, että taloudellisesti kannattamatonta hanketta ei tehdä ainakaan ideologisin tai poliittisin perustein. Vaatimuksemme on sama kuin Välimäen, mutta johtopäätöksemme eri.