Maanantai 19.8.2013 klo 19:55 – Juhana
Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi juuri kaupunkistrategian vuoteen 2025. Sen nimeksi tuli “Yhteinen Tampere – näköalojen kaupunki”. Avainsanoja ovat yhdessä tekeminen, vastuullisuus sekä näkemyksellinen ja rohkea toiminta. Jo tässä on aistittavissa muutos, haluamme tehdä kaupunkiamme yhdessä ja kaikkia kuunnellen. Tämä ei totisesti ole ollut tamperelaisen tai edes suomalaisen päätöksenteon vahvuusaluetta. Samoin on vastuullisuuden, rohkeuden ja näkemyksellisyyden kanssa. Avoimuus nousee myös esiin strategiasta.
Kaikki valtuutetut ovat olleet mukana strategiatyössä. Samoin kuntalaisilta on kysytty näkemyksiä, ideoita ja palautetta koko prosessin ajan. Prosessi on ollut avoin ja vuorovaikutus kohtuullisen toimivaa. Tämä näkyy myös strategiassa. Esimerkiksi joukkoliikenteen sujuvuus ja sosiaali- ja terveyspalvelujen toimivuus nousivat vahvasti esiin, ja näkyvät myös strategiassa.
Vihreät painottivat stretegiatyössä erityisesti ilmastopolitiikkaa, joukkoliikennettä, ympäristön- ja luonnonsuojelua, ennaltaehkäisyä, hyvinvointierojen kaventamista, opiskelijoiden asemaa, tiivistä ja ehyttä kaupunkirakennetta, elävää keskustaa sekä autoilun kulkumuoto-osuuden laskemista suhteessa muihin liikennemuotoihin. Saimme nostettua ratikan strategiaan joukkoliikenteen kärkihankkeeksi.
Strategian ilmastotavoitteeksi vihreät saivat neuvoteltua kunnianhimoisen vähennystavoitteen 40% vuoteen 2025 vuoden 1990 tasosta. Tämä tavoite on saavutettavissa määrätietoisella työllä, ja ainakin minä uskon kunnianhimoisen ilmastotavoitteen tukevan kaupungn elinkeinopolitiikkaa.
Ympäristönsuojelussa Tampere lupaa olla valtakunnan kärkikaupunki. Minun tulkintani mukaan tämä tarkoittaa voimakkaita panostuksia luonnonsuojelualueiden lisäämiseen, monimuotoisuuden vaalimiseen ja metsäpolitiikan uudistamiseen. Nyt näiden tavoitteiden hidasteena on ollut kaupungin omistamien maa-alueiden hallinnointi kiinteistötoimessa, jossa suojeluun kelpaavatkin maa-alueet nähdään tuotannollisina alueina ja vaihtomaina. Teemmekin jatkossa edelleen työtä maa-alueiden hallinnoinnin siirtämiseksi ympäristönsuojeluyksikköön.
Ennaltaehkäisyyn ja hyvinvointierojen kaventamiseen kiinnitetaan strategiassa runsaasti huomiota. Kotihoidon suosiminen laitoshoidon sijaan, peruspalveluiden toimivuus ja palvelutarpeen varhainen tunnistaminen sekä terveiden elämäntapojen ja harrastustoiminnan suosiminen ovat kaikki olleet vihreiden tavoitteita strategiatyössä.
Kaupunkirakenteen tiiviys, eheys ja vähähiilisyys ovat mukana strategiassa vihreiden toiveiden mukaisesti. Liikennesuunnittelun painotus strategiassa on joukko- ja kevytliikenteessä, ja elävä keskusta on koko seutukunnan etu ja alueen kehityksen veturi. Strategian mukaan ratikka tuo jatkossa ihmisvirtoja entistä elävämpään keskustaan, jossa liikutaan sujuvasti ja mukavasti jalkaisin ja pyörällä.
Yhteinen huoli kaikilla puolueilla oli työllisyydestä. Tampereella on tapahtunut valtakunnallisesti poikkeuksellisen kovaa nousua työttömyysluvuissa, siksi elinkeinot ja kilpailukyky ovat strategiassa niin korkealla prioriteetillä. Onneksi vihreiden tavoitteet tukevat myös elinvoimaisuustavoitteita.
Kun strategia on nyt hyväksytty, tulee vuoro tavoitteiden viemiselle käytäntöön. Kaupunkistrategian painotukset ja tavoitteet tarkennetaan neljässä toimintasuunnitelmassa, jotka tulevat lautakuntien käsittelyyn vielä syksyn 2013 aikana. Tässä vaiheessa on tärkeätä pitää edelleen esillä nyt strategiaan neuvoteltuja tavoitteita ja painotuksia. Ei nimittäin ole mitenkään selvää, että juuri nämä meille tärkeät painotukset tulevat erityisesti esille. Esimerkiksi ympäristön- ja metsien suojelu eivät ole kovin korkealla muiden puolueiden asialistalla, siksi vihreiden tulee olla aktiivinen erityisesti luonnonsuojelukysymyksissä. Samoin on ilmastotavoitteiden ja joukkoliikenteen kanssa. Vihreitä tarvitaan, etteivät hienot kirjaukset jää korulauseiksi “taloudellisen imperatiivin” paineen alla. Vihreät tavoitteet toimivat pitkällä aikajänteellä koko yhteisön hyväksi, tulevaisuutta arvostaen.