Julkaistu Tamperelaisen blogissa 13.1.2015
Muistelen tässä aikaa, kun keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puhui kakkaroista ja oli muuten sanomatta mitään mistään. Mukava mies, ja kansanomainen. Nyt mies sanoo. Rosatomin ydinvoimalan yhteydessä Sipilä toimitti olevansa bioenergiamies, mutta kannatti silti juuri bioenergian kasvuun ja siten kotimaiseen työhön kaikkein rajuimmin iskevää voimaratkaisua. Ristiriita on niin ilmiselvä, että syynä on pakko olla keskustan lempilapsi aluepolitiikka ja siihen liittyvä siltarumpupolitiikka. On nimittäin niin, että harva poliitikko kehtaa oman maakunnan hankkeita vastustaa, paitsi tietysti keskustan Mikko Alatalo ja kokoomuksen Kimmo Sasi Tampereen ratikkaa, mutta se ei nyt kuulu tähän.
Uusin ristiriita saatiin lukea 13.1. Helsingin Sanomista, kun Sipilä näyttää samaan aikaan vihreää valoa verkkotiedustelulle ja haluaa Suomesta konesalien luvatun maan. Ristiriita on taas niin ilmeinen, että panee miettimään Sipilän järjenjuoksua. Ajaako hän kaksilla rattailla miellyttääkseen konesaleja haluavia ja verkkovalvontaa haluavia yhtä aikaa? Vai onko niin, että todennäköisen tulevan pääministerimme logiikka on tällä tasolla? Toivon todella, että kyse on vaalitaktikoinnista, sillä ei lupaa hyvää, jos todennäköinen tuleva pääministeri toimii sillä logiikalla, millaisella nyt puhuu.
Tähän kaikilla rattailla ajeluun voidaan vielä lisätä keskustan verotyöryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Mika Lintilän tarve olla uskomatta viiden talousprofessorin neuvoa olla leikkaamatta nyt, vaan vasta kahden vuoden kuluttua. On vaikea uskoa, että Lintilä sooloilisi Sipilän selän takana. Todennäköisesti linjauksella on Sipilän vankka tuki. Sipilä on nimittäin vaatinut jo pitkään leikkauksia julkiselle sektorille. Hän sanoi julkisella sektorilla olevan kymmeniä tuhansia ihmisiä liikaa töissä. On aiheellista kysyä, että mistä hän haluaa leikata: poliisista, koulutuksesta, hoitajista, eläkkeistä vai mistä? Vai haluaako keskusta sittenkin liittää pääosan Suomen kunnista yhteen naapurikuntien kanssa ja varmistaa, että pikkukunnissa ei ole enää lukioita, eikä välttämättä yläasteitakaan saati terveyskeskuksia tai poliisia? Kysymys on relevantti, sillä vaikka kuinka vihaisi herroja, heistä ei juuri leikkamalla säästöjä tule. Siten säästöt kohdistuisivat juuri niihin peruspalveluihin, joita keskusta kehuu puolustavansa.
Minusta on alkanut tuntua siltä, että keskusta haluaa lakkauttaa ympäristöhallinnon ja -valvonnan ja leikkauspuhe tähtää ensisijaisesti tähän tavoiteeseen. Tosin siitäkään säästöjä ei syntyisi kovin paljoa, mutta vesistöille ja suurpedoille koittaisi kovat ajat. Olivatpa keskustan ja Sipilän motiivit mitä tahansa, ei heitä voi yrityksen puutteesta syyttää.